جلسه اشتراک دانش سازماني کارشناسان کتابخانه آيت الله العظمی بروجردي با حضور مسئولین بخش های مختلف کتابخانه و مدیریت مجموعه جناب آقای راهنورد در مورخ سه شنبه 25 مهرماه 1396 برگزار گردید.
در ابتدای جلسه مدیریت کتابخانه با گرامیداشت یاد و خاطره حضرت آیت الله العظمی بروجردی زعیم بزرگ حوزه علمیه قم و بنیانگذار کتابخانه مسجد اعظم و نیز شخصیت های تاثیرگذار در روند توسعه کتابخانه از ابتدای تاسیس آن تا به امروز بخصوص مرحوم حاج محمد رمضانی و مرحوم حجت الاسلام والمسلمین حاج آقای حسن نژاد، به جایگاه فعلی کتابخانه آیت الله بروجردی در قم و ایران اشاره کردند و در ادامه به تشریح مجموعه فعالیت های انجام گرفته در بخش مجموعه سازی و سازماندهی کتابخانه پرداختند.
ایشان مجموعه فرایندها و اقدامات صورت گرفته و نیز چالش های پیش روی این بخش را مورد بررسی و ارزیابی قرار داده و سیاست های کتابخانه در پذیرش منابع اهدایی که متناسب با نیازهای اطلاعاتی کاربران کتابخانه باشند را مورد تاکید قرار دادند.
مدیریت کتابخانه مسجد اعظم قم در ادامه جلسه با ترسیم جایگاه فعلی کتابخانه و اتمام فرایند سازماندهی بخش عمده ای از منابع کتابخانه به وجود برخی مجموعه های خاص و منحصر به فرد این کتابخانه از جمله 230 عنوان سالنامه، بیش از هزار عنوان کتاب چاپ سنگی و چاپ سربی منحصر به فرد و نیز صدها عنوان جزوات و کتابهای لاتین که در نوع خود کم نظیر بوده و در معدود کتابخانه ای از ایران و حتی جهان یافت می شود، اشاره کرده و افزودند این مجموعه ها کتابخانه مسجد اعظم را در بسیاری جهات از سایر کتابخانه های قم و حتی ایران متمایز ساخته است. ایشان در این راستا افزایش مستمر دانش سازمانی کارشناسان کتابخانه را در جهت معرفی و ارائه مطلوب انواع خدمات اطلاعاتی به کاربران مورد تاکید قرار دادند.
آقای راهنورد یکی از پروژه های بزرگ کتابخانه را سازماندهی "جزوات" دانسته و افزودند برای سازماندهی استاندارد این منابع کارهای مطالعاتی زیادی صورت گرفته و اجرای آن در مراحل آغازین است.
در ادامه جلسه سرکار خانم حاج باقریان گزارشی از فعالیت های انجام گرفته در بخش سازماندهی کتابخانه ارائه کردند. مسئول بخش سازماندهی کتابخانه در این گزارش مجموعه اقدامات انجام گرفته جهت سازماندهی انواع مختلف منابع اطلاعاتی موجود در کتابخانه را مطابق با استانداردهای کتابخانه ای تشریح نمودند. ایشان از اتمام فرایند سازماندهی برخی پروژه های کتابخانه از جمله فهرست نویسی نسخه های خطی اهدائی جدید، مطبوعات و نشریات، کتاب های چاپی تازه اهداء و خریداری شده، مجموعه کتاب های درسی ایران، مجموعه کتاب های علوم نظامی و پایان نامه های خاص کتابخانه خبر دادند و افزودند در شش ماهه گذشته، برای کتابخانه بیش از سی میلیون تومان کتاب چاپی خریداری شده و بیش از 1500 کتاب اهدایی دریافت گردیده است.
در ادامه جلسه مدیر کتابخانه آیت الله بروجردی در تشریح عملکرد بخش اشاعه اطلاعات کتابخانه از برگزاری جلسات مشاوره پژوهشی در بخش خواهران و برادران کتابخانه با مراجعه بیش از 300 پژوهشگر جهت طرح و پیگیری نیازهای اطلاعاتی و منبع شناسی پژوهشگران و محققان خبر دادند. فعالیت کتابخانه در دوره 15 روزه تعطیلات تابستانه و خدمات ویژه به کاربران سایر کتابخانه های مهم و اصلی قم که در این بازه زمانی تعطیل بودند نیز به عنوان بخشی دیگر از خدمات بخش اشاعه اطلاعات کتابخانه از سوی مدیریت کتابخانه مورد اشاره قرار گرفت.
در ادامه جلسه آقای راهنورد با اشاره به اجرای پروژه «پایگاه کتابشناسی آیت الله العظمی بروجردی" در کتابخانه، این پروژه را یکی از پروژه های منحصر به فرد در نوع خود در سطح کشور مطرح و در ادامه جلسه خانم باقریان کارشناس مسئول این پروژه جزئیاتی از روند اجرای پروژه پایگاه کتابشناسی آیت الله بروجردی را در جهت آگاهی سایر بخش های کتابخانه مطرح کردند. ایشان کتابشناسی آیت الله بروجردی را مشتمل بر آثار علمی آیت الله بروجردی و نیز آثار علمی منتشر شده پیرامون شخصیت آیت الله بروجردی در انواع قالب های اطلاعاتی(کتاب،مقالات،پایان نامه ها، اسناد، نامه ها،تصاویر، فیلم و ....) معرفی کردند.
در بخش دیگر جلسه تبادل دانش سازمانی کتابخانه آیت الله بروجردی، مدیریت کتابخانه در بررسی فعالیت های بخش فناوری اطلاعات کتابخانه به چالش های موجود در این بخش که گاها از سوی کاربران و نیروی انسانی خود کتابخانه مورد انتقاد قرار می گیرد اشاره نموده و به استفاده از همه ظرفیت های موجود در این بخش تاکید کردند. ایشان چهار زبانه کردن پایگاه اطلاع رسانی کتابخانه (فارسی،عربی،انگلیسی،فرانسه) برای اولین بار در میان وب سایت کتابخانه های کشور، ایجاد و بروز رسانی اطلاعات کانال تلگرام کتابخانه و نیز ایجاد صفحه اختصاصی کتابخانه آیت الله بروجردی در اینستاگرام را از جمله فعالیت های نوین این بخش معرفی کردند.
آقای راهنورد پیرامون اقدامات و فعالیت های صورت گرفته برای برگزاری نشست ها و کارگاه های آموزشی و بازدید ها از کتابخانه، به برگزاری نشست های علمی با حضور آیت الله علوی بروجردی تولیت محترم کتابخانه، برگزاری نشست علمی با موضوع "ایفلای پارلمانی" با سخنرانی دکتر سید علی عماد (رئیس کتابخانه مجلس شورای اسلامی)، آغاز سلسله کارگاه های آموزشی کتابخانه دیجیتال با تدریس دکتر سید مهدی طاهری (عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی)، برگزاری نمایشگاه دائمی «کتابهای درسی ایران:«دوره ناصرالدین شاه تا سال 1357» هم زمان با سالروز تاسیس کتابخانه آیت الله بروجردی(25 فروردین) و نیز برگزاری نمایشگاه دائمی اسناد، نشریات و سالنامه های منحصر به فرد کتابخانه هم زمان با آغاز سال تحصیلی جدید اشاره کردند.
مدیریت کتابخانه آیت الله بروجردی در بخش دیگری از این نشست از پیگیری راه اندازی شیفت شب کتابخانه بنا به درخواست جمعی از کاربران خبر دادند که مجموعه اقدامات و امکانات مورد نیاز جهت این برنامه در دست پیگیری و رایزنی با معاونت پژوهش حوزه های علمیه می باشد.
در بخش پایانی جلسه آقای راهنورد به شکل گیری مجمع کتابخانه های تخصصی قم "مکتا" اشاره کردند و افزودند شرایطی جهت تسهیل فرایند استفاده کاربران کتابخانه های عضو مکتا از منابع کتابخانه آیت الله بروجردی با استفاده از کارت های طراحی شده برای این امر فراهم آمده و در این راستا تمهیداتی در نرم افزار سیمرغ کتابخانه اندیشیده شده است. همچنین ایشان به برگزاری همایش کتابخانه های تخصصی در آبان ماه سال جاری و همزمان با «هفته کتاب» خبر دادند.
در پایان مدیریت کتابخانه آیت الله بروجردی بر لزوم پیگیری امور و برنامه های کتابخانه از سوی کارشناسان مربوطه جهت رسیدن به نتیجه مطلوب در کتابخانه تاکید کردند.