Menu

لیست دورهمی علمی کتابداران

دورهمی علمی کتابداران

دورهمی علمی کتابداران استان قم

«دورهمی علمی کتابداران استان قم» از جمله برنامه‌های آموزشی و علمی کتابخانه آیت‌الله العظمی بروجردی است که از 16/ آبان /1396 اجرا شده، و همچنان ادامه دارد. کتابخانه، ذیل این عنوان با دعوت و همکاری آقای دکتر سید مهدی طاهری عضو هئیت علمی گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی و رییس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علامه طباطبائی به برگزاری دوره‌های آموزشی– تخصصی ویژه کتابداران و دیگر پژوهشگران اقدام نموده است.

خط‌مشی تشکیل و برگزاری این دروه ها، ارتقاء و به روزرسانی آگاهی و دانشِ پژوهشگران، علاقمندان به حوزۀ پژوهش و آموزش، اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه‌های گوناگون ایران و برخی از دیگر کشورها، طلاب حوزه‌های علمیه و کتابداران کتابخانه‌ها (به عنوان دستیاران پژوهش) بوده، و آن را از اهم اهداف خود قرار داده است. نخستین دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی این برنامه، بر روی موضوعات تخصصی و کاربردی کارکنان کتابخانه‌های ایران و کتابداران متمرکز بوده، به مرور زمان و با استقبال قابل توجه دانشجویان و پژوهشگران دیگر حوزه‌های علمی و توسعه دامنه موضوعی و هدایت محتوای دوره‌ها به دانش و مهارت‌های مورد نیاز دانشجویان و کارشناسان دیگر رشته‌ها، رویکرد برنامه تغییر پیدا کرد. بنابراین موضوعات این دوره ها، تمامی پژوهشگران، اعضای هیئت علمی، دانشجویان و طلاب را مخاطب قرار داده است.

این برنامه با ماهیت کاملاً علمی، بدون هرگونه حمایت مالی و معنوی از سوی افراد حقیقی و حقوقی، و بدون اعمال محدودیت در شرکت و دسترسی، هر هفته پنج‌شنبه‌ها از ساعت 16 الی 18 به صورت تماماً رایگان به شکل حضوری در دوران پیش از شیوع ویروس کرونا، و به شکل مجازی در دوران پس از شیوع کرونا در حال برگزاری است.

کتابخانه آیت‌الله العظمی بروجردی جهت بهره‌مندی علاقمندان که به هر دلیلی امکان حضور در کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی در زمان‌ مقرر را ندارند، به ثبت و ضبط کامل محتوای برنامه‌ها در قالبهای دیداری، شنیداری و متنی پرداخته، و به انتشار فایلهای جلسات از طریق وب‌سایت‌ها و دیگر محیط‌های مجازی از جمله گروه‌های مرتبط در شبکه‌های اجتماعی، و در رسانه‌های پربازدید مانند آپارات، ظرف 24 ساعت الی یک هفته پس از برگزاری اقدام نموده است. همچنین گزارشی مختصر از محتوای هر جلسه به صورت منظم، زیر نظر و با ویرایش علمی مدرس این دوره‌ها، جناب آقای دکتر سید مهدی طاهری تهیه، و در محیط‌های یاد شده از جمله خبرگزاری لیزنا برای بهره‌مندی بهتر و بیشتر علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

همزمان با شیوع ویروس کرونا و به دنبال آن تعطیلی کتابخانه‌ها و مراکز علمی و آموزشی، دورهمی علمی کتابداران بدون وقفه فعالیت خود را از طریق فضای مجازی به صورت پیوسته ادامه داده است. از مهمترین ویژگی‌های شرایط حاضر، شیوه برگزاری برخط جلسات علمی و آموزشی، تبادل و اشتراک اطلاعات و دانش فعالان حوزۀ پژوهش و آموزش در اقصی نقاط ایران و دیگر کشورها در فضای مجازی است. در حال حاضر جلسات کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی به صورت مجازی با حضور شرکت‌کنندگان علاقه‌مند از قم، تهران، مشهد، تبریز، و جز آن در داخل ایران، و مسکو، کربلا، نجف، هرات و جز آن در خارج ایران برگزار شده و سبب ایجاد فضای مناسبی جهت ترویج و انتقال علم و دانش در زمینه‌های گوناگون به صورت گسترده می‌گردد.

در پایان هر دوره یا کارگاه آموزشی، برای شرکت‌کنندگان گواهی معتبر شرکت در دوره یا کارگاه صادر می‌شود.

دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی و علمی برگزار شده به ترتیب تاریخ به شرح ذیل هستند:

1. مدیریت کتابخانه‌های دیجیتالی (40 ساعت در  قالب 20 جلسه)

2. هستی شناسی (2 ساعت در قالب یک جلسه)

3. بررسی معیارهای ارزیابی و انتخاب نرم افزارهای کتابخانه (5 جلسه، 10 ساعت)

4. آیا منابع چاپی و فیزیکی در عصر انقلاب الکترونیکی باقی خواهند ماند؟ (یک جلسه،2 ساعت)

5.سواد اطلاعاتی و مهارت‌های پژوهشی (پژوهش در محیط وب 1) (16 ساعت در قالب 8 جلسه)

6شیوه‌های تدوین مقالات علمی: مقالات پژوهشی (20 ساعت در قالب 20 جلسه)

7.شیوه تألیف کتاب (2 ساعت در قالب 2 جلسه)

8. مبانی علم سنجی: با رویکرد کاربردی (8 ساعت در قالب 4 جلسه)

9. روش‌های تدوین پایان‌نامه و رساله (56 ساعت در قالب 28 جلسه)

10. کاربرد اصطلاح‌نامه در فرایند پژوهش (4 ساعت در قالب 2 جلسه)

11. پژوهش در محیط وب (2) ( 40 جلسۀ 90 دقیقه‌ای)