حضرت آیت الله علوی بروجردی
تولیت مسجد اعظم قم (1383ه.ش)
آیت الله سید محمد جواد علوی طباطبایی بروجردی سبط آیت الله العظمی بروجردی در بیست وششم فروردین 1330 شمسی مطابق با نهم رجب المرجب 1370 قمری در خانواده روحانی و متدین در شهر مقدس قم چشم به جهان گشود. والده گرانقدرشان دختر حضرت آیت الله العظمی بروجردی می باشند و پدر بزرگوارشان مرحوم آیت الله سید محمد حسین علوی بروجردی از خانواده و شاگردان آن زعیم شیعه بودند.
ایشان تحصیلات خود را از مکتب خانه آغاز نموده واز پنج سالگی راهی مدرسه شدند و تا کلاس چهارم ابتدایی در شهر مقدس قم مشغول تحصیل بودند. پس از درگذشت آیت الله العظمی بروجردی و مهـاجرت به تهران ، تحصیلات خود را تا پایان دوره دبیرستان ، در این شهر پی گرفتند و در خرداد 1348 شمسی با معدل بالا موفق به اخذ دیپلم در رشته طبیعی شدند. وی پس از اخذ دیپلم در تهران، در سال 1348ش راهی حوزه علمیه قم شدند . آیت الله علوی قبل از ورود رسمی به حوزه علمیه، همزمان با تحصیل در دبیرستان، تحصیلات حوزوی خود را در مدرسه علمیه شیخ عبدالحسین در بازار تهران آغاز کرده بودند و کتابهای رایج ادبیات عرب را فرا گرفته و علاوه بر آن در تعطیلات تابستانها هم در شهر مشهد مقدس نزد استاد ادیب نیشابوری تلمذ میکردند. ایشان با ورود به حوزه علمیه قم، تحصیل در مقطع سطح را آغاز نمودند و از محضر اساتید برجسته حوزه حضرات آیات آقایان اعتمادی، ستوده، پایانی، سلطانی، سبحانی و ابطحی کاشانی بهره بردند.
آقا سید محمد جواد برای رسیدن به قله رفیع اجتهاد، مدت 25 سال در دروس خارج اساتید بزرگ حوزه حضرات آیات عظام آقایان وحید خراسانی (16 سال)، میرزا جواد تبریزی، سید محمد رضا گلپایگانی، حاج شیخ مرتضی حائری و سید محمد روحانی شرکت کردند. ایشان درعلوم معقول هم از محضر اساتیدی چون آیت الله صدر، آیت الله جوادی آملی وشهید آیت الله مطهری بهره بردند.
آیت الله علوی بروجردی در کنار تحصیل به تدریس اهتمام ویژه داشتند و مکرر دروس سطح و عالی حوزه را تدریس نمودند. معظم له از سال 1370ه.ش به تدریس خارج اصول و از سال 1375 ه.ش به تدریس خارج فقه پرداختند.
از دیگر فعالیت های علمی و پژوهشی آیت الله علوی بروجردی ،آثار مکتوب و ارزشمندی است که در مباحث مختلف علمی به رشته تحریر در آورده اند. برخی از این آثار عبارتند از:
- تقریرات خارج اصول آیت الله العظمی وحید خراسانی
- تقریرات خارج فقه (مکاسب،صلوه) آیت الله العظمی وحید خراسانی
- تقریرات یک دوره اصول آیت الله العظمی سید محمد روحانی
- تقریرات حج، خیارات و بیع آیت الله العظمی سید محمد روحانی
- تقریرات حج،عمره وبیع آیت الله العظمی گلپایگانی
- تقریرات خیارات و خمس آیت الله حاج شیخ مرتضی حائری
- تقریرات مکاسب محرمه آیت الله العظمی میرزا جواد آقا تبریزی
- تقریرات الهیات بالمعنی الاعم(اسفار) آیت الله جوادی آملی
- نقش و جایگاه عقل در استنباط
- قاعده لا حرج
وی به منظور احیای آثار جد بزرگوار خود، موسسه حضرت آیت الله العظمی بروجردی تاسیس نمودند.
تولیت مسجد اعظم و اماکن وابسطه به آیت الله العظمی بروجردی را بنا به تقاضای اعضای محترم بیت آیت الله العظمی بروجردی در سال 1383ه.ش (تولیت مسجد اعظم) پذیرفتند.
ایشان برای اداره مسجد مدیر و هیات امنائی تعیین فرمودند. کارهای ساختمانی مسجد که پس از پنجاه سال تکمیل نشده بود و در بخشی از آن در اثر عدم رسیدگی از بین رفته بود با همت ایشان شروع شد و کاشیکاری گنبد، ماذنهها، شبستان شماره2 (زیر گنبد)، شبستان شماره3، وضوخانه، ساختمان اداری وحوض صحن مسجد بازسازی شدند.
موقوفات مسجد که به مرور زمان از تحت اختیار مسجد خارج شده و هیچ عایدی برای مسجد نداشتند، برای احیای آنها اقدام شد و بخشی از آنها به مسجد برگردانده شدند.
با اقدام حضرت آیت الله علوی بروجردی ساختمان کتابخانه در سال 1386ه.ش توسط دولت جمهوری اسلامی ایران بازسازی و در سال 1388ه.ش افتتاح گردید.
مدرسه علمیه آیت الله العظمی بروجردی (مدرسه خان) تحت اشراف ایشان اداره می شود و در سال های اخیر ساختمان آن تعمیر اساسی شد و کاربری مدرسه از خوابگاهی به آموزشی تغییر یافت.
ایشان برای احیای اماکن و موقوفات وابسته به مرحوم آیت الله العظمی بروجردی در کشور عراق، هیات امنائی را در آنجا تشکیل دادند و پیگیری امور مربوط به احیاء موقوفات و اداره اماکن وابسطه و مدارس علمیه در شهرهای کربلا ، نجف و سامراء به آن هیات واگذار شد.