Menu

اخبار کتابخانه

پنجشنبه 23 شهریور 1396
تعداد بازدید: 2055
تعداد نظرات: 0

نشست مشترک اعضای مکتا و انجمن کتابداری و اطلاع رسانی قم با رئیس و معاونین کتابخانه مجلس شورای اسلامی

در ابتدای جلسه، آقای مهدی محمدی شجاعی(دبیر مکتا) گزارشی از روند شکل گیری «مکتا»، اهداف و چشم انداز ها و فعالیت های صورت گرفته تا به امروز ارائه کردند. در ادامه حجت الاسلام و المسلمین سید علی عماد (ریاست کتابخانه مجلس شورای اسلامی) ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع اعضای مجمع کتابخانه های تخصصی و انجمن کتابداری و اطلاع رسانی قم، به طرح دیدگاه ها و نظرات خود پیرامون «مکتا» و برنامه های پیش روی آن با توجه به تجربه های ناموفق گذشته از جمله «مکتب» پرداختند. ایشان به رخداد خطای استراتژیکی که چندی پیش باعث توقف و گسست در فعالیت های «مکتب» گردید، هشدار دادند.سید علی عماد در اشاره به گزارش دبیر «مکتا» مبنی بر برنامه این مجمع جهت افزایش و گسترش تعداد اعضای خود، تصریح کردند، افزایش تعداد اعضای «مکتا» بدون شاخص های مشخص و مدون و با تشکیلات موجود، باعث دور شدن «مکتا» از اهداف و چشم اندازهای اصلی آن گردیده و بخش عمده ای از ظرفیت های «مکتا» صرف مدیریت افزایش تعداد اعضاء می شود.

ریاست کتابخانه مجلس شورای اسلامی «مکتا» را به عنوان نهاد کتابخانه های تخصصی قم معرفی کرده و قم را دارای ویژگی های متمایز و ویژه نسبت به سایر استان ها دانستند. ایشان سرانه کتاب، سرانه مطالعه،سرانه نشر،سرانه مبادله اطلاعات،سرانه تولید دانش و سرانه شهروندی، کمیت و کیفیت بهره گیری از نرم افزارها و فناوری های اطلاعاتی را در قم نسبت به سایر نقاط کشور بالاتر ارزیابی کرده و حتی تهران را به عنوان پایتخت کشور در شاخص های مذکور در رتبه دوم قرار دادند.

سید علی عماد در بخش دیگری از سخنان خود از «مکتا» به عنوان نقطه کلیدی پیوند کتابخانه های تخصصی علوم انسانی - اسلامی کل کشور یاد کرده و نتیجه ورود «مکتا» به عرصه کتابخانه های عمومی را فاصله گرفتن این نهاد از ماموریتهای اصلی خود و به حاشیه رفتن این نهاد دانستند و نسبت به آن هشدار دادند. ایشان از «مکتا» به عنوان نهادی نو و جدید در پشتیبانی از پژوهش یاد کرده که جریان و چرخه تولید اطلاعات و دانش را تسهیل می نماید.

بخش دیگری از سخنان ریاست کتابخانه مجلس شورای اسلامی به بحث در حوزه علم سنجی با تاکید بر حوزه علوم انسانی و اسلامی اختصاص یافت. ایشان بر ضرورت شناسایی نقاط ضعف و قوت نظام های علم سنجی کنونی تاکید و خواستار بررسی و مطالعه شاخص های علم سنجی متناسب با حوزه علوم انسانی و اسلامی شدند.

دکتر عماد در بخش دیگری از سخنان خود، به بحث اشاعه اطلاعات اشاره و تاکید کردند «مکتا» باید سهم خود را در پروژه های کلان کتابخانه ها و مراکز اطلاعاتی همچون دیجیتال سازی منابع، ایجاد پایگاه یکپارچه نسخ خطی و ... مشخص کند. در ادامه ایشان پیرامون ارتباط کتابخانه مجلس شورای اسلامی با کتابخانه های قم، جهت استفاده از ظرفیت های موجود در هر دو طرف اظهار داشتند، «مکتا» در توسعه جغرافیایی خود باید بسیار با دقت عمل کرده و شاخص هایی را در این راستا تعریف نماید.

ریاست کتابخانه مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود، به حضور در همایش ایفلای پارلمانی که در مرداد ماه امسال در کشور لهستان برگزار گردید اشاره و بر ضرورت مشخص شدن جایگاه واقعی کتابخانه مجلس شورای اسلامی در میان سایر کتابخانه های پارلمانی دنیا تاکید کردند. ایشان تصریح کردند، چنانچه رتبه بندی کتابخانه های پارلمانی دنیا براساس شاخص های علمی و مستند انجام پذیرد جایگاه کتابخانه مجلس شورای اسلامی تغییر یافته و قاعدتا در رتبه های بالاتری نسبت به بسیاری از کتابخانه های پارلمانی اتحادیه اروپا و کشورهای پیشرفته قرار خواهد گرفت.  در این راستا، ریاست کتابخانه مجلس شورای اسلامی به ضرورت تعریف و راه اندازی «نظام رتبه بندی کتابخانه های پارلمانی جهان» با ارائه طرحی مشخص و علمی و ثبت آن در نهادهای مربوطه در سطح ملی و بین المللی تاکید نمودند.

در ادامه،سید علی عماد به اقدام کتابخانه های تخصصی جهت ارزیابی نقاط ضعف و قوت خود براساس شاخص های علمی تاکید و خواستار بررسی انواع همکاری هایی که کتابخانه های عضو «مکتا» می توانند با یکدیگر داشته باشند، گردیدند. ایشان «مکتا» را جمعی با انگیزه و کم توقع و پرخروجی دانسته و در مقایسه با «مکتب» موفق تر ارزیابی کردند.

ریاست کتابخانه مجلس شورای اسلامی در بخش پایانی سخنان خود، بر تدوین نقشه راه «مکتا» تاکید کرده و پیشنهاد طراحی «اطلس کتابخانه های تخصصی قم» را در «مکتا» مطرح کردند. ایشان ابراز داشتند با ترسیم «اطلس کتابخانه های تخصصی قم» ، نقاطی که کتابخانه های تخصصی در آنها کم رنگ بوده یا در برخی حوزه های موضوعی کتابخانه تخصصی ای در آن ناحیه وجود ندارد شناسایی خواهد شد و برای رفع این مشکل می توان روی کتابخانه های عمومی که قابلیت و ظرفیت تخصصی شدن در یک حوزه موضوعی خاص را دارند مطالعه و سرمایه گذاری نمود.

همچین ایشان در ارتباط با پیشنهاد «مکتا» مبنی بر حرکت کتابخانه های عمومی به سمت تخصصی شدن اظهار داشتند، این موضوع جای تأمل داشته و به یکباره قابل اجرا نیست و نیازمند بررسی همه جانبه موضوع و به ویژه همراهی نهاد کتابخانه های عمومی کشور به عنوان متولی کتابخانه های عمومی کشور می باشد.

سید علی عماد از آمادگی نشریات کتابخانه مجلس شورای اسلامی برای اختصاص شماره هایی به صورت ویژه نامه در راستای معرفی «مکتا» به جامعه مخاطبان و نیز انتشار شماره هایی به صورت مشترک با همکاری «مکتا» خبر دادند. همچنین ایشان آمادگی کتابخانه مجلس شورای اسلامی را برای تبادل نسخه های دیجیتال و در مواردی نسخه های چاپی گروهی از منابع از جمله نسخه های خطی،سنگی، سربی و مقالات و نشریات را براساس تفاهم نامه های مربوطه اعلام کردند.

تصاویر
  • نشست مشترک اعضای مکتا و انجمن کتابداری و اطلاع رسانی قم با رئیس و معاونین کتابخانه مجلس شورای اسلامی