Menu

بخش فناوری اطلاعات كتابخانه­

بخش فناوری اطلاعات كتابخانه­

کتابخانه از زمان تأسیس تا سال 1377 فاقد رایانه و امکانات نرم‌افزاری  بود.  با درخواست مدیر کتابخانه و موافقت مدیر حوزه علمیه قم برای اولین بار  یک دستگاه رایانه، یک دستگاه فتوکپی و یک دستگاه دورنگار خریداری و در اختیار کتابخانه قرار گرفت. با همکاری فناوری اطلاعات مرکز مدیریت حوزه، برنامه‌ای (در محیط نرم افزار اکسس) طراحی  و اطلاعات کتابشناختی کتاب‌ها در آن ثبت شد.

پس از تجدید بنای کتابخانه آیت الله بروجردی و رفع نسبی معضل کمبود فضا در کتابخانه و با توجه به ضرورت حرکت به سمت فناوری های نو در کتابخانه طبق نظر تولیت محترم ، در اواخر سال 1388 راه‌اندازی بخش فناوری اطلاعات در کتابخانه مورد بررسی قرار گرفت و در نتیجه با توجه به میزان منابع الکترونیک و چشم انداز توسعه کتابخانه، تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری مورد نیاز، کارشناسی لازم توسط پیمانکار توسعه کتابخانه صورت گرفت.

زیرساخت­های شبکه و سخت افزارهای مورد نیاز مطابق با استانداردهای روز توسط شرکت مهندسین پیراز طراحی و اجرا شد.

در اجرای این پروژه از بهترین تجهیزات روز استفاده شد و شرکت فناوری اطلاعات ایرانیان به نمایندگی آقای مهندس مجید دادرس مسئول راه‌اندازی شبکه و سخت افزار بود. شبکه کتابخانه پس از راه اندازی به صورت کامل در اختیار بخش فناوری کتابخانه قرار گرفت.

بعد از گذشت دو سال فعالیت با توجه به ازدیاد و تنوع سرویس‌های شبکه، انجام  تغییرات اساسی در شبکه ضروری بود. با کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه و شرکت فناوری ایرانیان مشاوره گردید.

بهترین راه برای دریافت بیشترین و بهترین بازدهی از تجهیزات موجود، مجازی‌سازی سرورهای شبکه بود. دو سرور فیزیکال کتابخانه، به 10 سرور مجازی تبدیل و سرویس‌های شبکه در ماشین‌های مجازی به طور جداگانه برقرار شد. علاوه بر این سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای مورد نیاز در این بخش تهیه و بروز‌رسانی شد.

پس از تشکیل کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد حوزه های علمیه حجة‌الاسلام‌والمسلمین مهدی بخشیان از طرف رئیس کتابخانه به عنوان مسئول بخش فناوری اطلاعات منصوب شد. طبق ساختار کتابخانه مهندس سیداحمد موسویان مسئول سختافزار و شبکه و مهندس عبدالحمید صمصامی  مسئول نرمافزار، کتابخانه دیجیتال و پرتال کتابخانه شدند.

واحد سخت افزار یاشبکه

زیرساخت­های شبکه و سخت افزارهای مورد نیاز مطابق با استانداردها در کتابخانه طراحی شده است و به این جهت کتابخانه از لحاظ امکانات سخت افزار در شرایط نسبتا مطلوبی قرار دارد. تعداد سه دستگاه سرور مرکزی، دو دستگاه انباره نگهداری اطلاعات، چهل دستگاه دوربین مدار بسته، یک دستگاه اسکنر کتاب و بیش از نود دستگاه رایانه از تجهیزات این بخش بشمار می روند.

نگهداری  سویچ ها و فایروال ها، دوربینهای مداربسته، انبارههای شبکه از وظایف اصلی این بخش است. تامین اینترنت  و مدیریت آن، تامین امنیت ارتباطات شبکه و مدیریت انباره‌ها  به همراه تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات سرورها و انباره های شبکه از دیگر مسئولیت های این بخش هستند. همچنین نیازسنجی شبکه وسخت افزارهای کتابخانه در این بخش انجام می شود.

واحد نرمافزار و کتابخانه دیجیتال

از جمله فعالیت های واحد نرم افزار و کتابخانه دیجتال میتوان به راه اندازی و پشتیبانی از سرویس ها نرم افزاری شبکه ، مدیریت کتابخانه دیجیتال و نظارت بر روند دیجیتال سازی منابع اشاره کرد.

 نرم افزار جامع اطلاع‌رسانی و کتابخانه دیجیتال شامل سیستم جامع اطلاع رسانی ، آرشیو منابع دیجیتال ، گردش امانات است. پشتیبانی از سیستم آرشیو منابع دیجیتال(کتابخانه دیجیتال سیمرغ)، سیستم گردش امانت سیمرغ از وظایف اصلی این بخش است.

نگهداری از سرویس دایركتوری فعال(مدیریت متمرکز کاربران برروی سرور ) و سرویس درایو اختصاصی کاربران در شبکه از دیگر مسئولیت های این بخش است.

 مدیریت سرویس به اشتراکگذاری نرمافزارها(2X)،  سرویس ضد ویروس ونگهداری و بروز‌رسانی پایگاه اطلاعرسانی کتابخانه از دیگر کارهایی است که در این بخش انجام می‌شود.