Menu

روسای کتابخانه

  

روسای کتابخانه

 

 

آیت الله شیخ ابوالقاسم دانش آشتیانی (ره) (1338 – 1376 ش.)

 

آیت الله حاج شیخ ابوالقاسم دانش‌ آشتیانی در سال 1329ق. متولد شد. آقای دانش در سال 1344ق. وارد حوزه علمیه قم شد. ایشان پس از اتمام دروس سطح نزدیک به چهار سال در درس آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی حاضر شد و بعد از درگذشت ایشان در درس آیات عظام آقایان حجت، فیض و سیدمحمدتقی خوانساری شرکت ‌کرد. پس از ورود آیت الله العظمی بروجردی به قم و تشکیل محفل درس، آیت الله دانش به جمع شاگردان ایشان پیوست و تا پایان عمر، از آن استاد فرزانه استفاده کرد. آیت الله دانش پس از حضور در درس آیت الله العظمی بروجردی، مورد نظر و عنایت ایشان قرار گرفت و عهده دار امور مختلفی شد. ایشان به نمایندگی از طرف معظم‌له به نقاط مختلف کشور اعزام می‌شد و به مشکلات و مسایلی که وجود داشت رسیدگی می‌نمود. وی به همراه حاج آقا مجتبی عراقی فهرست کاملی از کتاب‌های کتابخانه مدرسه فیضیه را تهیه کردند.

 

 

در سال 1338ش. آیت الله العظمی بروجردی سرپرستی کتابخانه مسجد اعظم را به ایشان  واگذار کردند. وی برای راه‌اندازی و اداره امور کتابخانه، چندین نفر را به صورت ساعتی در کتابخانه جذب به کار کردند. با توجه به شرایط آن زمان کارکنان کتابخانه بیمه نبودند و حقوق مختصری از کتابخانه و شهریه ای بابت کار در کتابخانه از بعضی دفاتر مراجع معظم دریافت می‌کردند. آیت الله دانش در دوران چهل سال مسئولیت خود کتابخانه را با کم ترین امکانات به خوبی اداره کرد و تعداد کتاب‌های چاپی و خطی آن را در سطح یکی از بزرگ ترین کتابخانه‌های قم ارتقا داد.
آیت الله دانش با حضرت امام خمینی(ره) رابطه ای نزدیک و صمیمی داشت و در بسیاری از امور مهم حوزوی با ایشان مشورت می کرد. وی برای زنده نگاه داشتن و تقویت مرجعیت حضرت امام در آن دوران اختناق، اداره امور شهریه حضرت امام را بر عهده داشت و با درایت تمام، سالیان طولانی این کار را به خوبی انجام می داد. ایشان با نشر اعلامیه‌های حضرت امام در مبارزات علیه نظام ستم شاهی در نهضت شریک بود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و احیای سنت نماز جمعه، آیت الله دانش از طرف حضرت امام به امامت جمعه آشتیان منصوب شد. آیت الله حاج میرزا ابوالقاسم دانش آشتیانی نامی آشنا، چهره‌ای نجیب و خدوم برای همه بزرگان و علمای حوزه است. روح بلند و ملکوتی ایشان در سن 93 سالگی، روز جمعه هشتم تیر 1380 به معبود پیوست.


 آیت الله شیخ رضا استادی (1376- 1380ش.)
 

آیت الله رضا استادی مقدم تهرانی در سال 1316ش. در تهران به دنیا آمد.  وی پس از اتمام دوره ابتدائی در سن شانزده سالگی برای تحصیل علوم دینی به مسجد امین‌الدوله بازار تهران و مدرسه علمیه مروی رفت و مقدمات را در تهران خواند. ایشان برای ادامه تحصیل  وارد حوزه علمیه قم شد. سپس حدود ده سال در دروس خارج فقه و اصول شرکت کرد و از محضر استادان برجسته روزگار خود بهره برد.

آیت الله استادی در این سال‌ها، شوق فراوان به گردآوری کتاب و مطالعه آن‌ها داشت که این مسئله، بعدها در شکل‌گیری روحیه پژوهشگری او تأثیر بسزایی داشت. انتشار ده‌ها جلد کتاب، رساله و مقاله علمی نتیجه یک عمر مجاهدت ایشان در این عرصه است. 

 

تهیه، تنظیم و چاپ آثار کنگره‌های عظیم شیخ مفید، مقدس اردبیلی، آقا حسین خوانساری،  فاضلین نراقی و علمای بزرگ گلپایگان و ... نمونه‌ای از فعالیتهای علمی ایشان است.  آیت الله استادی علاوه بر پنج سال ریاست کتابخانه مسجد اعظم سابقۀ عضویت در هیات مدیره موسسه در راه حق، عضو هیات علمی و امنای دانشنامه جهان اسلام، عضو شورای مشاوران کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، رئیس شورای فرهنگ عمومی استان قم، عضو جامعه مدرسین، عضو شورای نگهبان، نمایندۀ مجلس خبرگان، مدیریت حوزه علمیه قم، دبیری شورای عالی حوزه های علمیه رهبری را دارند .

 


 

 آیت‌الله سید هاشم حسینی بوشهری (1380- 1387ش.) 

 

 

 

 

آیت الله‌ سید هاشم ‌حسینی ‌بوشهری‌ در سال 1335ش. در بندر دیر استان‌ بوشهر چشم به جهان گشود. ایشان پس ‌از به پایان ‌رساندن ‌دوره ‌ابتدائی، در مدرسه ‌علمیه بوشهر ‌مقدمات‌ حوزه را فرا گرفت و برای ادامه تحصیل به ‌حوزه ‌علمیه ‌قم رفت.

 آیت الله‌‌ حسینی ‌بوشهری ‌از نخستین ‌سال‌های ‌تحصیل‌ به ‌امر تدریس ‌اهتمام ‌ویژه‌ای ‌داشت ‌و دروس ‌مقدمات‌، شرح‌لمعه‌، رسائل‌، مكاسب‌، كفایه‌ را تدریس‌ می‌كرد. علاوه بر تدریس ‌دروس حوزوی در دانشگاه‌های‌ تهران ‌و قم نیز تدریس کرده‌اند.
 ایشان علاوه بر 7 سال ریاست کتابخانه، سوابق عضویت در شورای ‌عالی ‌حوزه‌ علمیه ‌قم‌، امام جمعه شهر مقدس قم،  مدیر حوزه‌های علمیه کشور، نایب رئیس جامعه ‌مدرسین و نماینده مردم استان بوشهر در مجلس خبرگان رهبری را دارند.

 


 

آیت الله شیخ مرتضی مقتدائی (1387- 1388ش.)

آیت‌الله مرتضی مقتدایی در سال 1314ش.، در شهر اصفهان چشم به جهان گشود. ایشان در سال 1331 وارد حوزه علمیه اصفهان شد و ادامه دروس مقدمات و دوره سطح را نزد بزرگان آن دیار فراگرفت. وی دو سال در درس خارج شركت كرد و در سال 1338 به حوزه علمیه قم، عزیمت كرد و از دروس آیات‌ عظام بروجردی، امام خمینی، محقق داماد، گلپایگانی و اراكی بهره ‌برد. در بخش فلسفه نیز به درس اسفار علامه طباطبائی شرکت کرد.

 

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان قاضی دادگاه‌های انقلاب اسلامی، عضو و سخنگوی شورای عالی قضایی، ریاست دیوان عالی كشور، ریاست دادسرای دیوان عالی و دادستانی كل كشور، نمایندگی مجلس خبرگان رهبری در دوره دوم و سوم از استان اصفهان، عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عضویت در شورای پیشبرد و ارتقاء حوزه، عضویت در شورای عالی حوزه‌های علمیه، مدیرحوزه‌های علمیه و دبیر شورای عالی حوزه های علمیه مسئولیت داشته و در كنار مسئولیت‌های اجرائی، به تدریس دروس سطح و خارج نیز اشتغال داشتند. ایشان یک سال ریاست کتابخانه را عهده‌دار بودند. 

 

 


حجت الاسلام والمسلمین سید علی عماد (1388- 1395ش.)
 

حجةالاسلام ‌والمسلمین سید علی عماد در فروردین سال 1338در شهر بیرجند چشم به جهان گشود. ایشان در سال 1356 وارد حوزه علمیه قم شد و مقدمات، فقه و اصول را در مدسه علمیه رسالت گذراند. در سال 1364 در درس خارج مراجع معظم شرکت کرد. وی اکنون به درس، بحث، مطالعه و تحقیق در این رشته اشتغال دارد.

ایشان علاوه بر ریاست کتابخانه سوابق عضویت در عضو شورای راهبری پایگاه استنادی علوم ایران و جهان اسلام، كمیسیون دائمی شورای عالی علوم تحقیقات و فناوری، رئیس كمیسیون انجمن‌های علمی حوزه، دبیر شورای اعطای مجوزها و امتیازهای علمی حوزه و معاونت پژوهش حوزه و ریاست  مرکز نخبگان حوزه، را در کارنامۀ خود دارد.

 

 

 


 

حجت الاسلام والمسلمین سید حسین میرمعزی ( 1395 تا 1399)
 

حجة الاسلام‌ والمسلمین سید حسین میرمعزی در سال 1340ش. در تهران چشم به جهان گشود. ایشان تحصیلات حوزوی خود را تا سطح چهار و تحصیلات دانشگاهی را در مقطع کارشناسی ارشد در رشته اقتصاد به پایان رسانید.  ایشان علاوه بر تدریس  در حوزه و دانشگاه، ده ها مقاله علمی در موضوع اقتصاد تالیف نموده اند. 

 

حجة الاسلام و المسلمین میرمعزی سابقه عضویت در انجمن‌های علمی ملی و بین‌المللی، انجمن اقتصاد اسلامی ایران، انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم را در سوابق خود دارد. ایشان معاونت پژوهش حوزه های علمیه و ریاست کتابخانه را تا سال 1399 بر عهده داشتند.

 


حجة الاسلام و المسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی (1399 تا کنون)
 
 

حجة الاسلام و المسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی متولد ۱۳۵۰ در شهر بابل و دارای سوابق زیر است:

  • ۱ . مدیر داخلی حوزه علمیه روحیه بابل (۱۳۷۵-۱۳۷۴)
  • ۲. محقق و نویسنده دائرة‌المعارف فقه اسلامی بیش از ۱۵ سال
  • ۳ . رئیس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی (پژوهشگاه فرهنگ واندیشه اسلامی
  • ۴ . مسئول بخش فقه تخصصی و فقه مضاف مرکز جامع علوم اسلامی
  • ۵ . عضو شورای علمی کارشناسی اندیشه نامه انقلاب اسلامی وابسته به دفتر رهبری
  • ۶. دبیر نوزدهمین تا بیست و دومین همایش کتاب سال حوزه های علمیه و جشنواره اول و دوم مقالات علمی پژوهشی حوزه
  • ۷ . مدیر گروه فقه حوزه های علمیه خواهران
  • ۸ . عضو کمیته فقه معاصر مدارج علمی حوزه
  • ۹ . مدرس ومعاون پژوهشی مدرسه فقهی مرکز جامع علوم اسلامی ولی امر (عج)
  • ۱۰ . عضو شورای علمی کارشناسی فقه (در شوراهای تخصصی حوزوی شورای انقلاب فرهنگی)
  • ۱۱ . تالیف چندین جلدکتاب و مقاله و ...

ایشان علاوه بر تدریس در حوزه هم اکنون معاون پژوهش حوزه های علمیه و از دی ماه 1399 ریاست کتابخانه را بر عهده دارد.