حجتالاسلام و المسلمین قاضی عسکر: کار فهرستنگاری نیازمند دقت فراوان است و باید تربیت نیروی فهرستنگار را جدی بگیریم
در بخش دیگری از این نشست و در ادامه محفل فهرستنگاران نسخ خطی، حجت اسلام والمسلمین سید علی قاضی عسکر نماینده رهبری در امور حج و زیارت در سخنانی به خدمات ارزنده آیتالله استادی در حوزه فهرستنگاری اشاره کردند و گفتند من ویژگیهای فراوانی را در ایشان لمس کردم و از نزدیک دیدهام و حقیقتاً فرد دیگری را سراغ ندارم که جامع این ویژگیها باشد.
ایشان افزودند: نزدیک به سی سال پیش توسط جناب آقای دکتر خواجه پیری از کتابخانهای در دهلی بازدید کردیم که کتابخانه یک مهاراجه بود، وقتی وارد آنجا شدیم واقعاً اشک در چشمانمان آمد، نسخههای بسیار نفیس و مُذَهَّب و مربوط به همان قرون اولیه که تقریباً یک سانت خاک گرفته بود و بسیاری از این کتابها را موریانه خورده بود و هیچکس به سراغ اینها نرفته بود و طی سالهای متمادی آقای خواجه پیری فقط توانسته بود بخشی از این نسخهها را شناسایی و خریداری کند و یا از آنها میکروفیلم تهیه کند. اخیراً در یکی از شهرهای حیدرآباد میلیونها سند یافت شده که ایشان با همکاری دولت هند مشغول تهیه میکروفیلم هستند تا این اسناد شناسایی شوند.
حجتالاسلام و المسلمین قاضی عسکر با بیان اینکه کار فهرستنگاری نیازمند دقت فراوان است، گفت: حقیقت امر این است که باید تربیت نیروی فهرستنگار را جدی بگیریم، ما الان نسخه شناسانی نداریم که هم دقیق عمل کنند و هم نسخهها را بشناسند. درحال حاضر در بحث موقوفات خیلی از اسناد موقوفه با خط سیاق است و ما فقط توانستیم تنها ۴-۵ تن از اساتید را پیدا کنیم که بتوانند این اسناد را بازنویسی کنند تا ما بفهمیم که در این اسناد چه چیزی نوشته شده است.
وی احیاء نسخههای خطی را بااهمیت توصیف کرد و گفت: بسیاری از نسخههایی که در کتابخانههای مختلف سراسر کشور اهدا شده یا خریداری شده، وجود دارد ولی افرادی که بتوانند این نسخهها را احیا کنند بسیار کم داریم. خرید این نسخ خطی یک معضل در کشور است؛ مکرر نزد ما آمدند، نسخ بسیار نفیسی را دارند اما چون رقم را بالا میگفتند کسی از آنها نمیخرد و آستان قدس هم گفته ما بودجه نداریم. اگر اینها را نخریم و حفظ نکنیم یا سر از خارج کشور درمیآورد یا آسیب میبینند و آفتزدایی و ترمیم آنها مشکلی است که ما در کتابخانهها داریم. خیلی از این نسخههای خریداری شده در کتابخانهها به دلیل اینکه آفتزدایی نشده در معرض آسیب هستند و از بین میرود.
ایشان تاکید کردند در حوزه نسخ خطی کار فراوان وجود دارد و باید نیروی متخصص تربیت شود.
رئیس دارالحدیث در پایان سخنانشان به نکته مهمی اشاره کردند و گفتند: حضرت آیتالله استادی حق بزرگی به گردن دارالحدیث دارند به طوری که بسیاری از کارهای ارزشمندی که در زمان آیتالله ری شهری در دارالحدیث احیا شد، مرهون آیتالله استادی است. نمونه آن تصحیح کتاب کافی است که حضرت آیتالله العظمی شبیری زنجانی هم فرمودند که این بهترین تصحیحی است که از کافی صورت گرفته؛ لذا نقش اول را در تصحیح کافی حضرت آقای استادی داشتند و نیز در تکمیل و ترجمه کتاب تفسیر حضرت آیتالله مشکینی نقش پررنگی داشتند. در بسیاری از آثار چاپ و منتشرشده دارالحدیث، آیتالله استادی سهم به سزایی دارند و لذا ایشان حق بزرگی به گردن همه ما و علیالخصوص دارالحدیث دارند و ما برای طول عمر ایشان دعا میکنیم که خداوند این وجود پربرکت را برای ما نگه دارد و همواره بتوانیم از وجودشان بیشترین استفاده را ببریم.