Menu

اخبار کتابخانه

یکشنبه 08 مهر 1403
تعداد بازدید: 24
تعداد نظرات: 0

دکتر احسان‌الله شکراللهی: هدف از تهیه فهرستها دسترس‌پذیرکردن نسخه‌هاست

در بخش دوم نشست فهرستنگاران نسخ خطی که روز چهارشنبه 4 مهر 1403 در کتابخانه آیت‌الله العظمی بروجردی برگزار شد، در ادامه جناب آقای دکتر احسان‌الله شکراللهی مدیر انتشارات مجلس و از شاگران مرحوم شیخ عبدالحسین حائری به ایراد سخن پرداختند و گفتند برای بنده باعث افتخار است که در چنین مجلسی که به احترام یکی از برجسته‌ترین دانشی‌مردان این کشور برگزار می‌شود حضور پیدا می‌کنم. بنده می‌خواهم از دانشی مرد دیگری نام ببرم که برای اولین بار ذکر جمیل حضرت استاد رضا استادی را در حوزه فهرستنگاری از زبان ایشان شنیدم؛ «مرحوم استاد عبدالحسین حائری». همانطور که استحضار دارید ایشان بسیار فرد سختگیری در مقوله فهرستنگاری بودند و بسیار سختگیرانه کار فهرست را انجام می‌دادند و طبیعتاً به آثار دیگران هم به همین نگاه سختگیرانه و نقادانه برخورد می‌کردند، اما به آثار حضرت آیت‌الله استادی به چشم احترام فراوان می‌نگریستند. بنده به نمایندگی از دوستان و عزیزانی که از تهران و کتابخانه ملی در این مراسم حضور دارند؛ جناب آقایان امیرخانی، حکیم، ایرانی به یک نکته تاکید می‌کنم و آن اینکه اگر ما فهرست می‌نویسیم، هدف دسترس‌پذیر کردن نسخه‌هاست، در اقصی نقاط ایران فهرستهایی از نسخه‌هایی تهیه می‌شود که بدست آوردن آن نسخه‌ها یا محال است یا بسیار سخت است. این جمع شریف فهرستنگاران باید تلاش کنند که در موقعیتهای انقلابی مکاتبات جمعی را سامان دهند که زمینه ساز فراهم کردن تصاویر نسخه‌های خطی ایران و جهان باشد.

در ادامه حجت‌الاسلام و المسلمین حافظیان به معرفی و توضیح مختصری درباره کتاب «گفتگو با نسخه پژوهان و فهرستنگاران نسخ خطی» پرداختند.

در بخش دیگری از این مراسم جناب آقای ناصرالدین انصاری قمی ضمن تقدیر و تشکر از مکتا در برگزاری این نشست عنوان کردند، من از دوره نوجوانی که خدمت آقای استادی شرح لمعه و رسائل می‌خواندیم، با علم تراجم و رجال آشنا شدم و من تراجم‌نگاری خود را مدیون ایشان و شرکت در دروس خارج آیت‌الله سبحانی هستم. این دو بزرگوار عشق به رجال و تراجم را در من زنده کردند.

ایشان در ادامه افزودند: در هیچکدام از این جلسات که برای تجلیل از فهرستنگاران برگزار گردیده، یادی از مرحوم آیت‌الله حاج آقا مجتبی اراکی نشده است، با اینکه این بزرگوار پیشگام در عرصه فهرستنگاری نسخ در حوزه علمیه قم بودند و دوجلد از فهرستهای کتابخانه مدرسه فیضیه را ایشان تدوین کردندو همچنین پیشگام تحقیق در کتابهای تراثی ما هم بودند.

وی تاکید کرد در کتابخانه مسجد اعظم هم هیچ یادی از شیخ عبدالغنی مهدوی نشد، ایشان هم کسی بود که اکثر کتابهای و نسخه‌های خطی کتابخانه را شناسایی کرده بود و در مقدمه همه آن نسخه‌های خطی برگه ای با خط زیبای خود گذاشته بود؛ لذا سزاوار است که از این دو بزرگوار را هم در جلسات آتی یادی کنیم و تقدیر و تجلیل داشته باشیم.

تصاویر
  • دکتر احسان‌الله شکراللهی: هدف از تهیه فهرستها دسترس‌پذیرکردن نسخه‌هاست
  • دکتر احسان‌الله شکراللهی: هدف از تهیه فهرستها دسترس‌پذیرکردن نسخه‌هاست