Menu

اخبار کتابخانه

شنبه 10 آبان 1399
تعداد بازدید: 1042
تعداد نظرات: 0

دورهمی علمی کتابدارن استان قم با موضوع پژوهش در محیط وب(نشست بیست و دوم)به صورت آنلاین برگزارشد.

بیست و دومین جلسه از کارگاه آموزشی "پژوهش در محیط وب" از سلسله نشستهای علمی و تخصصی به همت کتابخانه آیت الله العظمی بروجردی برگزار می شود و حدود سه سال است که این برنامه ادامه دارد. کارگاههای مختلفی تاکنون با این عنوان برگزار شده و هم اکنون جلسه22 از کارگاه پژوهش در محیط وب است. در این کارگاه قابلیتهای مختلف پژوهشی محیط وب گفته شده، چگونگی جستجو در موتورهای کاوش و همچنین طراحی موتورهای کاوش شخصی بیان گردید. هم اینک به بررسی پارامترهای URLهای گوگل می‌پردازیم. البته در سایر موتورهای کاوش هم می توانیم از همین روش استفاده نماییم و به این ترتیب و با استفاده از این آموزشها، کاربر رفته رفته توانایی هک کردن موتورهای کاوش را به دست می آورد و تبدیل به هکر می شود. (search engine hacking) انجام می دهد.

هکر موتور کاوش دو معنا دارد: یکی از معانی آن این است که بتوانیم موتور کاوش را هک کنیم یعنی بتوانیم با طراحی کوئری های پیشرفته، داده ها و اطلاعاتی را از موتور کاوش بگیریم که در برابر کوئری های معمولی توسط کاربر عادی چنین امکانی وجود ندارد. هرچه کوئری پیچیده تر و پیشرفته تر باشد، نتیجه خاصتری خواهیم گرفت و موتور کاوش را می توانیم هک کنیم، از مصادیق آن تغییرات روی URL است که به آن search in the fly می گوییم. و ازآنجایی که در این کارگاه قصد بر این است که جستجوگر حرفه ای اطلاعات تربیت کنیم، به تقویت این مهارت می پردازیم.

از دیگر معانی search in the fly این است که به عنوان ابزار هک استفاده می کنیم.

Using search engine hacking tools

به این معنا که سایتهای دیگر را به وسیله موتور کاوش هک کنیم که این موضوع از بحث کارگاه ما خارج است، چرا که ماهیت کارگاه ما پژوهشی است.

جستجویی که در گوگل انجام می دهیم دارای یک syntax است و شما براساس این syntax که مقادیر ثابتی است، می توانید در آدرس موتور کاوش اعمال نفوذ کرده و تغییر ایجاد نمایید و تسلط خود را در بحث hacking نشان دهید. همچنین می توانید اقدامات مختلف انجام دهید، به عنوان مثال به طور معمول شما می‌توانید در موتور کاوش تعداد نتایج جستجو را 10، 50 یا 100 تعیین کنید ولی با این روش می توانید بیشتر یا خیلی کمتر انتخاب نمایید، 150 یا 33 . که این در جستجوهای پژوهشی کاربرد بیشتری دارد. ممکن است گاهی لازم است که موضوع مورد مطالعه، روی 33 نتیجه اول بازیابی شده بررسی شود که به راحتی می توان این تغییر را اعمال کرد.

زمانی که در گوگل کوئری (الگوها AND "مدیریت سازمانی")site:.ac.ir inurl:thesis  در URL صفحه بازیابی syntax ایجاد می شود که به شکل زیر قابل مشاهده است:

https://www.google.com/search?q=site%3A.ac.ir+inurl%3Athesis+%28"مدیریت+سازمانی"+AND+الگوها%29

 و همانطور که قبلا هم گفته شد، عبارت اولیه در آن همیشه ثابت است. بعد از آن جفتهای variable/value قرار دارند، که عبارات قبل از مساوی  variable و علایم بعد از مساوی  value هستند و در ادبیات  URL به آنها پارامتر می گوییم.

در آدرس صفحه (URL) پارامترهایی داریم که هر کدام نشانشگر متغیرها هستند. مانند: q که نشانگر متغیر کوئری است. بعد از نشانگر متغیر (variable) علامت مساوی قرار می گیرد و سپس علائم و پارامترهایی که هر کدام نشانگر ارزش (value) هر کدام از قسمتهای کوئری طراحی شده است.

در این کوئری علامت دو نقطه (:) وجود دارد که با پارامتر (%3A ) نشان داده می شود. یک فاصله با علامت (+) نشان داده می‌شود. علامت پرانتز باز با (%28) و پرانتز بسته با (%29) نشان داده شده است.

در کوئری (site:.ac.* -site:.ac.ir) "data management"

آدرس URL آن به شکل زیر می شود:

https://www.google.com/search?q=%28site%3A.ac.*+-site%3A.ac.ir%29+"data+management"+&oq=%28site%3A.ac.*+-site%3A.ac.ir%29+"data+management"

site:.ac.* astronomy

https://www.google.com/search?q=site%3A.ac.*+astronomy&oq=site%3A.ac.*+astronomy

(site:.ac.* OR site:.org OR site:.ac.ir) astronomy "paper writing"

https://www.google.com/search?q=%28site%3A.ac.*+OR+site%3A.org+OR+site%3A.ac.ir%29+astronomy&as_epq=paper+writing&oq=site%3A.gov+astronomy

 

از طریق لینک زیر می توانید به تمامی پارامترهای مورد استفاده در URL دسترسی پیدا کنید.

https://yoast-mercury.s3.amazonaws.com/uploads/2007/07/google-url-parameters.pdf

گزارش از: بنت الهدا موحدی محب

برای مشاهده فیلم این جلسه به لینک زیر مراجعه کنید

https://www.aparat.com/v/gFKZz

تصاویر
  • دورهمی علمی کتابدارن استان قم با موضوع پژوهش در محیط وب(نشست بیست و دوم)به صورت آنلاین برگزارشد.