دکتر سیدمهدی طاهری مدرس این کارگاه در ابتدا با تبریک حلول ماه مبارک رمضان و آرزوی قبولی طاعات و عبادات همراهان گرامی به مرور مباحث جلسه گذشته پرداختند و در ادامه به معرفی سایر امکانات موجود در موتور کاوش گوگل پرداختند.
اولین ابزاری که در این جلسه به معرفی آن پرداختند، ماشین حساب گوگل است که از طریق آن میتوان محاسبات پیچیده و پیشرفته عددی اعم از حسابی و جبری را انجام داد، دکتر طاهری در ادامه بیان کردند: مزیت و برتری این ماشین حساب به سایر ماشین حسابهای موجود، آنلاین بودن آن است و اینکه هم از نظر فضای نمایشی، همچنین از لحاظ پردازش معادلات پیچیده هیچگونه محدودیتی نداشته و از تمام موارد مشابه خود قوی تر عمل میکند،وی افزود این امکان گوگل برای پژوهشهای آماری بسیار کاربردی و موثر است و میتوان در این زمینه از آن کمک گرفت.
پس از معرفی ماشین حساب گوگل و انجام چندین مورد محاسبه عددی برای راستی آزمایی این امکان منحصر بفرد موتور کاوش گوگل، استاد طاهری به طراحی چند کوئری و جستجوهای پیشرفته و فوق پیشرفته با استفاده از عملگرهای مختلف و ترکیب آنها با هم پرداختند.
به عنوان مثال:
(("digital library" OR "virtual library") AND ("information management" OR "data management")) site:.ac.*
این یک نمونه از طرح کوئری جهت بازیابی دقیق اطلاعات مورد نیاز پژوهشگر است که ارائه گردید.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه به این نکته اشاره کردند که پژوهشها به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
یکی اینکه پژوهشگر خود مسئله ای را مطرح میکند یا در حین مطالعات حرفه ای خود به مسئله ای برخورد میکند و با پژوهش در آن زمینه در صدد پاسخ به مسئله مطرح شده برمیاید، ولی گاهی ممکن است از روی پژوهش شخص دیگری به انتخاب موضوع بپردازیم که این، نوع دوم پژوهش است.
ایشان یادآور شدند به عقیده دکتر دلاور بهترین نوع پژوهش و به عبارتی پژوهش راستین، پژوهش نوع اول است.
این عضو بنیاد نخبگان کشور افزودند: گاهی ممکن است به منظور یافتن موضوع مناسب جهت پژوهش، پژوهشگر بتواند از طریق جستجو در موتورهای کاوش به موضوع مناسب دست پیدا کند، با طرح یک کوئری ساده بدین شکل به عنوان مثال:
"research priorities" "meta data"
همچنین خاطر نشان کردند از آنجایی که برای موتور کاوش گوگل زبان معنایی ندارد میتوان به هر زبانی این جستجو را طراحی و به نتایج مطلوب دست پیدا کرد.
به عنوان مثال برای زبان فارسی:
"اولویتهای پژوهش" "بانکداری اسلامی"
و در ادامه متذکر شدند، حتی می توان برای آن کوئری های پیچیده تری با کمک انواع عملگرها طراحی نمود تا با عبارات و اصطلاحات مختلف به نتایج دقیقتری دست یافت.
مثل:
("research priorities" OR "suggested research") AND "data management" site:.ac.*
رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علامه پس از بیان این مطلب گفتند، به این ترتیب گام اول پژوهش یعنی یافتن موضوع مورد بررسی انجام میگیرد. ایشان اظهار امیدواری کردند که انشاالله نکات بیان شده در این کارگاه مفید بوده و مطالبی به دانش پژوهشگران افزوده باشد تا در جلسات آتی بتوانیم با ترکیب این ترفندها و استفاده از آنها در امر پژوهش ، اثر ماندگاری را بر جای بگذاریم.
و ادامه دادند که طراحی کوئری ها در پیداکردن موضوع که اولین گام پژوهش است، بسیار کاربردی است و پژوهشگر می تواند از این طریق به خلاهای پژوهشی در زمینه رشته خود دست پیدا کند و آن را برطرف نماید.
در پایان نکته قابل توجهی که دکتر طاهری به آن اشاره کردند اینکه: جستجو به هر زبانی که انجام گیرد، نتایج بازیابی شده به همان زبان خواهد بود، اما بهتر و اصولی تر آن است که جستجو به زبان انگلیسی صورت گیرد تا آخرین پیشنهادات روز دنیا برای ما بازیابی گردد و این به امر پژوهش و یافتن موضوعی ناب برای پژوهش کمک بزرگی خواهد نمود. همچنین باعث خواهد شد همیشه روی لبه تکنولوژی و جدیدترین پژوهشها در حرکت باشیم.
با این توضیح کوتاه، جلسه این هفته نیز به پایان رسید و ادامه مباحث به هفته آینده موکول شد.
فایل تصویری این جلسه را می توانید از لینک زیر دانلود نمایید:
https://www.aparat.com/v/fsrZ1