برای جستجوی پیشرفته منابع، ابتدا نیاز است حالت جستجو در لیست کشویی، بر روی "منابع" باشد. (تصویر شماره یک فلش شماره یک)
سپس آیکون مربوطه را انتخاب کنید. (تصویر شماره یک فلش شماره دو)
در مرحله بعد تب "جستجوی پیشرفته" برای شما نمایش داده خواهد شد. (تصویر شماره دو فلش شماره یک)
" تصویر شماره یک"
" تصویر شماره دو "
با استفاده از بخش جستجوی پیشرفته، میتوانید میان انبوه اطلاعات به نتایج دقیق تر دست پیدا کنید. در زیر به قابلیت های جستجوی پیشرفته در نرم افزار KDR پرداخته شده اشت.
1. انتخاب فیلتر
در لیست کشویی "فیلتر" میتوانید صفتی که میخواهید در آن جستجو صورت گیرد را انتخاب کنید. برای مثال نیاز دارید تا کلیدواژه ای که جستجو میکنید، در پدیدآورندگان ثبت شده در سیستم جستجو شوند. (تصویر شماره سه)
"تصویر شماره سه"
2. جستجوی واژه و جستجوی دقیق
جستجوی واژه: در صورتی که نیاز دارید تا یک عنوان حدودی از منبع موردنظرتان را جستجو کنید، لازم است حالت جستجو در لیست کشویی، بر روی "جستجوی واژه" باشد.
در جستجوی "جستجوی واژه" اگر قسمتی از عنوان را وارد کنید، نتایج مرتبط را برای شما نمایش میدهد.
برای مثال اگر شما کتاب "گزیده ای از احکام شرعی و احکام قرآنی" موردنظرتان باشد، و صرفا واژه "احکام" را سرچ کنید نتیجه موردنظر و نتایج مشابه به آن نیز بازیابی خواهند شد.
جستجوی دقیق: در جستجوی دقیق نیاز است تا عنوان دقیق و کامل منبع موردنظر وارد شود. تا نتیجه دقیقا همان منبع موردنظر شما باشد و منابع مشابه دیگری با آن بازیابی نشود (تصویر شماره چهار).
"تصویر شماره چهار"
3. منطق فازی
به طور کلی در جستجوی فازی زمانی که کلمهای را با اشتباه تایپی یا شکلی نزدیک به معنای اصلی بنویسید، سیستم میتواند نتایجی را پیدا کند که به معنای موردنظر شما نزدیک است. برای مثال، اگر به جای "کتابخانه" بنویسید "کتابخونه"، منطق فازی کمک میکند نتایج مرتبط را همچنان ببینید، چون جستجو بر اساس شباهت مفهومی یا ساختاری انجام میشود.
منطق های فازی 1 و 2 و 3 در سیستم وجود دارند و شما میتوانید بر اساس نیاز خود یکی از آنها را انتخاب کنید، برای دستهبندی میزان حساسیت سیستم به تطابق دقیق یا تقریبی استفاده میشوند :
الف) منطق فازی یک
در این حالت، سیستم صرفاً تطابق دقیق با کلمات کلیدی را در نظر میگیرد. اگر کلمهای را دقیقاً همانطور که هست وارد کنید، نتایج بر اساس آن نمایش داده میشود.
مثال: اگر واژه "احکام" را سرچ کنید سیستم سعی دارد جستجو با تطابقی نزدیک به عبارت واردشده را انجام دهد.
ب) منطق فازی دو
سیستم درین حالت تلاش میکند تا اشتباهات جزئی مانند غلطهای املایی، تغییرات کوچک در کلمات یا مترادفهای ساده را تشخیص دهد و نتایجی مرتبط را ارائه دهد.
مثال: اگر در این حالت واژه "احکام" را سرچ کنید سیستم ممکن است منابعی دارای عنوان های "حکم" "حاکم" و ... را نیز بازیابی کند.
ج) منطق فازی سه
در این سطح جستجو پیشرفته تر است و شباهتهای معنایی و مفهومی را هم در نظر میگیرد. حتی اگر کلمات یا عبارات واردشده متفاوت باشند ولی به لحاظ معنا به هم نزدیک باشند، سیستم نتایج مرتبط را نمایش میدهد.
مثال: در این حالت اگر واژه "احکام" را سرچ کنید سیستم ممکن است نتایجی مانند "فتوا" "مسائل شرعی" " قوانین دینی" و ... را نیز بازیابی کند.(تصویر شماره 5 فلش شماره 1)
4. وارد کردن مقدار
پس اعمال تنظیمات موردنظر، در این مرحله نیاز است کلیدواژه موردنظر خود را که نیاز است جستجو شود، وارد فیلد مربوطه نمایید. (تصویر شماره پنج فلش شماره دو)
"تصویر شماره پنج"
همچنین برای دقیق تر کردن نتایج سرچ موردنظرتان میتوانید آیکون "+" را انتخاب کرده و تعداد فیلتر ها را بیشتر کنید. پس از اضافه کردن فیلتر ها مشاهده میکنید که میتوانید از عملگرهای بولی نیز استفاده نمایید.
5. عملگر های بولی
در زیر به توضیح عملگر های بولی پرداخته شده است:
الف) AND (و):
نتایجی را نمایش میدهد که هر دو کلمه حضور داشته باشند.
مثال: جستجوی "احکام AND فتوا" فقط منابعی را نشان میدهد که هم احکام و هم فتوا را داشته باشند.
ب) OR (یا):
نتایجی را نمایش میدهد که حداقل یکی از کلمات وجود داشته باشد.
مثال: جستجوی "احکام OR فتوا" منابعی که احکام یا فتوا یا هر دو را داشته باشند، نمایش میدهد.
ج) NOT (نه):
نتایجی را حذف میکند که کلمه مشخصشده در آن وجود داشته باشد.
مثال: جستجوی "احکام NOT فتوا" فقط منابعی که احکام را دارند و شامل فتوا نیستند، نمایش میدهد.
د) XOR (یا انحصاری):
نتایجی را نمایش میدهد که فقط یکی از کلمات را شامل باشند، نه هر دو.
مثال: جستجوی "احکام XOR فتوا" منابعی را نشان میدهد که یا احکام یا فتوا را داشته باشند، اما منابعی که هر دو کلمه را دارند، نمایش داده نمیشوند.
مثال : فرض کنید میخواهید کتابی را سرچ کنید که عنوان آن "مدیریت" است و پدیدآورنده آن "محمدرضا مهدوی کنی"، در این حالت نیاز است فیلتر های لازم را تنظیم کرده و کلیدواژه های ذکر شده را وارد کنید، تا در نهایت منابعی را برای شما بیاورد که عنوان آن مدیریت بوده و پدیدآورنده آنها محمدرضا مهدوی کنی باشد. به همین ترتیب با دیگر عملگر ها میتوانید نتایج جستجو را تنظیم و دقیق نمایید. (تصویر شماره شش)
" تصویر شماره شش"
نکته: پس از نمایش نتایج موردنظر، با کلیک مجدد بر روی آیکون مربوطه میتوانید تنظیمات را تغییر دهید تا نتایج دیگر موردنظر شما نمایش داده شود. (تصویر شماره هفت فلش شماره یک). و در ادامه صفحه جستجوی پیشرفته برای شما قابل
مشاهده میگردد. (تصویر شماره هشت)
"تصویر شماره هفت"
برای جستجوی پیشرفته در مستندات سیستم، ابتدا حالت جستجو را به "مستندات" تغییر دهید و به روش مشابه با جستجوی پیشرفته منابع، تنظیمات دلخواه خود را اعمال کرده و در نهایت جستجوی موردنظر را انجام دهید (تصویر شماره نه)
"تصویر شماره نه"
پیوندها
کتابخانه ها
کاربر